На 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето. По този повод проф. д-р

...
На 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето. По този повод проф. д-р
Коментари Харесай

Хората над 50-годишна възраст е добре да избягват месата

На 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето. По този мотив проф. доктор Димитър Петков, шеф на УМБАЛ „ Проф. доктор Александър Чирков ”, разяснява по какъв начин да пазим сърдечно-съдовата си система.

„ Превенцията е извънредно значимо. Днешният ден има тъкмо този смисъл – да отидем на доктор. Да си измерим кръвното налягане, да забележим дали имаме рискови фактори – диабет, високо кръвно, наднормено тегло, стрес и обездвижване съпроводено. Тези неща съпроводени с алкохол и тютюнопушене дават подтик на атеросклерозата, която води до инфаркт ”, изясни доктор Петков.

По думите му хората над 50-годишна възраст е добре да заобикалят месата, изключително алените и да натъртват повече на риба.

„ Месото води до увеличение на холестерола и триглицеридите в кръвта. Те водят до плаки по кръвоносните съдове, а това до тромби и надлежно до инфаркти или инсулти ”, разясни той в ефира на Нова. И добави, че е добре да спим по 7-8 часа на нощ и да вършим по 10-12 хиляди крачки дневно. По думите му COVID-19 нанася доста вреди на сърдечно-съдовата система.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР